Keadaan Di Lahad Datu Dan Semporna Terkawal

KUALA LUMPUR – Suasana ketenteraman awam di sekitar pekan Lahad Datu dan Semporna semakin pulih hari ini dengan trafik mulai sibuk dan premis perniagaan beroperasi seperti biasa.

Sekatan polis dan rondaan pasukan keselamatan di kedua-dua kawasan ini bagaimanapun masih diteruskan dan orang ramai sudah mula yakin dengan keadaan yang semakin terkawal.

Di Lahad Datu, walaupun premis perniagaan ditutup awal pada 7 petang, namun pengusaha kedai makan terus membuka perniagaan mereka sehingga ke tengah malam.

Tiga buah sekolah di daerah Lahad Datu yang ditutup sejak 1 Mac turut dibuka semua hari ini selepas polis mengesahkan keadaan di daerah ini selamat dan terkawal.

Lapan sekolah lain bagaimanapun masih ditutup dan sekolah berkenaan ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Tambisan, SK Lok Buani, SK Fajar Harapan, SK Tanjung Labian, SK Sahabat 16, SK Sahabat 4, SK Cenderawasih dan Sekolah Menengah Kebangsaan Desa Kencana.

Bagaimanapun penduduk di Kampung Tanduo, Tanjung Labian, Tanjung Batu, Tanagian dan Sungai Bilis masih belum dibenarkan pulang dan masih ‘berkampung’ di Dewan Embara Budi dan Dewan Fajar Harapan, Lahad Datu.

Sambil mengharapkan pasukan keselamatan dapat menghapuskan saki-baki kumpulan itu dalam masa terdekat, Ketua Masyarakat Kampung Tanjung Labian Assaffal Alian, 48, berkata ada penduduk masih trauma dengan kejadian pencerobohan itu.

“Namun kawalan yang ketat 24 jam yang dilaksanakan polis, tentera serta JPAM (Jabatan Pertahanan Awam) sedikit sebanyak meredakan ketakutan yang dialami mereka.

Sejak isu pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu 12 Feb lepas, lapan anggota polis terkorban manakala 52 pengganas dilaporkan terbunuh. – BERNAMA

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.