JAWS III: Fifa Mulakan Prosiding Tindakan Disiplin Ke Atas Luis Suárez

PERSEKUTUAN Bolasepak Dunia (Fifa) telah memulakan prosiding tindakan disiplin ke atas penyerang Uruguay, Luis Suárez selepas dia dirakamkan kelihatan seperti ‘menokak’ belakang bahu pemain pertahanan Itali, Giorgio Chiellini dalam perlawanan terakhir peringkat kumpulan Piala Dunia awal pagi Rabu.

“Fifa kini boleh mengesahkan yang prosiding tindakan disiplin telah dibuka ke atas Luis Suárez dari pasukan kebangsaan Uruguay,” demikian menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh badan itu.

Suárez kini boleh berhadapan dengan hukuman gantung sehingga 24 permainan jika didapati bersalah.

Insiden itu berlaku dalam perlawanan yang menyaksikan Uruguay menang 1-0 ke atas Itali sekaligus melayakkan mereka melangkah ke pusingan kalah mati manakala bekas juara dunia 2006, Itali tersingkir dari saingan temasya bolasepak terbesar dunia ini.

Ketika permainan masih terikat 0-0, Suárez telah dilihat menerkam dari belakang Chiellini dan kemudian menokak belakang bahu pemain Itali itu. Suárez tidak dilayangkan sebarang kad kerana pengadil tidak melihat ia berlaku tetapi aksinya itu telah dirakamkan oleh televisyen dan juga jurufoto media yang memenuhi stadium tersebut dan kini imej drakulanya telah tersebar ke seluruh dunia.

Naib Presiden Fifa yang juga pengerusi jawatankuasa pengadil Piala Dunia, Jim Boyce, berkata; “Saya telah menyaksikan insiden itu berulang kali dalam televisyen sejak pagi tadi. Tidak ragu-ragu lagi Luis Suárez adalah seorang pemain bolasepak yang hebat tetapi sekali lagi, aksinya di atas padang telah mendedahkannya kepada pelbagai bentuk kritikan pedas.”

Rakaman aksi Suarez menggigit belakang bahu Chiellini.

Katanya, oleh kerana insiden di atas padang itu telah dilihat di seluruh dunia, Fifa mesti melakukan siasatan secara serius dan membuka prosiding tindakan disiplin.

Suárez mempertahankan dirinya dalam satu temuramah dengan stesen televisyen Uruguay.

“Situasi ini berlaku di atas padang. Dia (Chiellini) terlebih dahulu menghentak saya dengan bahunya di dada saya dan kemudian menghentak mata saya,” katanya.

Bagaimanapun Suarez mengakui yang dia dan Chiellini kini berada dalam situasi yang rumit.

Suárez sebelum ini mempunyai sejarah terlibat dalam dua insiden mengigit pemain lawan.

Dia telah digantung 10 perlawanan pada 2013 setelah didapati bersalah mengigit lengan pemain pertahanan Chelsea, Branislav Ivanovic dan sebelum itu pada 2010 ketika bermain mewakili kelab Belanda, Ajax Amsterdam dia telah digantung tujuh perlawanan kerana mengiggit pemain PSV Eindhoven, Otman Bakkal.

Tetapi insiden ketiga ini yang dilabelkan oleh media-media massa Britain sebagai JAWS III, berlaku di pentas terbesar bolasepak dunia iaitu Piala Dunia dan disaksikan berulang kali oleh berjuta-juta penonton.

Menurut Fifa, Suárez dan Persatuan Bolasepak Uruguay mempunyai sehingga jam 5 petang Rabu waktu Brazil untuk menjawab semua persoalan dan kesangsian yang ditimbulkan dari kes ini bersama bukti-bukti lain jika ada. – mStar Online

NOTA: KEPADA WARGA FELDA YANG MEMPUNYAI PERKONGSIAN, LUAHAN, PENDAPAT DAN CADANGAN UNTUK DIMUATKAN DALAM FeldaVoice BOLEH HUBUNGI EDITOR MELALUI EMAIL DI editor.feldavoice@gmail.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.