#MH17: Iqram Dinzly Minta Insiden Tumbuk Jurufoto Tidak Dipanjangkan

PETALING JAYA: Pelakon Iqram Dinzly meminta agar insiden ahli keluarga mangsa MH17 menumbuk jurugambar New Straits Times Press (NST), Mohd Aizuddin Akmal Saad tidak dipanjangkan oleh mana-mana pihak.

Iqram, 33, yang juga merupakan cucu saudara kepada mangsa MH17 iaitu Kapten Wan Amran Wan Hussain berkata, tindakan tersebut mungkin tidak disengajakan apabila keluarga mangsa gagal mengawal emosi.

“Saya harap pihak media dan keluarga saling memaafi antara satu sama lain, mungkin ada perkara yang tidak sengaja berlaku dan menyentuh emosi atau privasi pihak keluarga mangsa.

“Bagi saya ada individu yang tidak mampu menahan emosi mereka. Jadi saya rasa perkara ini tidak perlu dipanjangkan dan lebih elok kita bermaafan agar tidak menjadi lebih keruh. Kita anggap sahaja ia sebagai kejadian yang tidak diduga,” ujarnya kepadamStar Online, di sini, Jumaat.

Iqram berkata demikian ketika diminta mengulas tentang kejadian jurugambar New Straits Times (NST), Mohd Aizuddin Akmal Saad, 29, yang ditumbuk seorang lelaki ketika membuat liputan di Pusat Peringatan Nirvana Sungai Besi di Kuala Lumpur pada Selasa lalu.

 

Jenazah Kapten Wan Amran Wan Hussin ketika diusung oleh rakan juruterbang dan orang ramai untuk solat jenazah di masjid negeri di Shah Alam, Selasa. Foto BERNAMA

Sementara itu, Iqram yang menghadiri upacara pengebumian jenazah datuk saudaranya iaitu juruterbang pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH17, Kapten Wan Amran Wan Hussin berkata sepanjang upacara itu pihak media telah bertindak secara profesional.

Allahyarham Wan Amran merupakan antara sembilan jenazah yang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada pukul 8.30 pagi Selasa lalu.

Jenazah Allahyarham dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Seksyen 21, Shah Alam, dekat sini, Selasa.

“Saya mengucapkan terima kasih bagi pihak keluarga Allahyarham Wan Amran kepada semua wartawan yang membuat liputan mengenai arwah.

“Sepanjang kerja pengebumian, pihak media telah menjalankan kerja mereka dengan profesional dan saya kagum mereka menghormati privasi keluarga apabila meminta izin untuk ditemuramah terlebih dahulu,” ujarnya.
Tambahnya, kerjasama yang diberikan oleh semua pihak termasuk kerajaan Malaysia dan MAS telah melancarkan proses mengenal pasti mayat sehinggalah pengebumian berlangsung.

Dalam pada itu, Iqram berkata, keluarga Allahyarham menerima pemergian tersebut dengan redha. – MSTAR ONLINE

 

NOTA: KEPADA WARGA FELDA YANG MEMPUNYAI PERKONGSIAN, LUAHAN, PENDAPAT DAN CADANGAN UNTUK DIMUATKAN DALAM FeldaVoice BOLEH HUBUNGI EDITOR MELALUI EMAIL DI editor.feldavoice@gmail.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.