ASEAN Bertemu 10 Rakan Dialog Di Kuala Lumpur

KUALA LUMPUR – ASEAN mengadakan pertemuan dengan 10 rakan dialog termasuk kuasa dunia seperti Amerika Syarikat, China, Rusia dan Jepun di ibu negara, Rabu.

Selain negara berkenaan, mesyuarat yang dikenali sebagai Pasca Persidangan Menteri-Menteri Luar ASEAN itu turut melibatkan mesyuarat berasingan dengan enam lagi rakan dialog iaitu, Australia, Kanada, India, Korea Selatan, Kesatuan Eropah dan New Zealand.

Delegasi Amerika Syarikat diketuai oleh Setiausaha Negara John Kerry.

Malaysia, atas kapasitinya sebagai Pengerusi ASEAN 2015, menjadi tuan rumah Mesyuarat Menteri-Menteri Luar ASEAN ke-48 semalam, diikuti dengan Pasca Persidangan Menteri-Menteri Luar dan Mesyuarat Berkaitan hari ini serta esok.

Mesyuarat peringkat menteri ASEAN-Jepun dan ASEAN-Kanada, bermula hari ini di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini.

Di luar mesyuarat berkenaan, turut berlangsung ialah Mesyuarat Menteri-Menteri Luar Mekong-Jepun ke-8, Mesyuarat Menteri-Menteri Luar Mekong-Korea Selatan ke-5 dan Mesyuarat Peringkat Menteri Dialog Pasifik Barat Daya ke-13.

Mesyuarat Peringkat Menteri Inisiatif Hulu Mekong ke-8 berlangsung sebelah pagi tadi.

Mesyuarat-mesyuarat berkaitan ASEAN yang berlangsung enam hari sejak Sabtu di Kuala Lumpur, akan berakhir esok. – BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.