Jangan Keluarkan Kenyataan Yang Boleh Undang Reaksi Luar Kawalan

SHAH ALAM – Semua pihak termasuk anggota UMNO diminta untuk tidak mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh mengundang reaksi luar kawalan berhubung isu pertukaran pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron berkata pertukaran dua pegawai kanan agensi itu seharusnya diterima secara rasional kerana tindakan tersebut merupakan proses biasa sepertimana yang dinyatakan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Datuk Seri Idris Haron

“Kita percaya setiap yang berlaku itu mesti ada asasnya dan mereka ini adalah ‘very well structured organization’…pada saya jika sesuatu tindakan diambil ia bukan berlaku secara tiba-tiba tetapi mesti ada asasnya yang menyebabkan ia berlaku.

“Kita sebagai pihak yang melihat dari luar sebaiknya ambil maklumat itu daripada pihak berkuasa dan bukan mengeluarkan kenyataan yang boleh mengundang reaksi luar kawalan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Kota Raja di sini, hari Ahad.

Beliau mengulas pertikaian pendapat pelbagai pihak berhubung pertukaran serta-merta Pengarah Bahagian Operasi Khas, Datuk Bahri Mohamad Zin dan Pengarah Bahagian Strategik Komunikasi, Datuk Rohaizad Yaacob ke Jabatan Perdana Menteri.

Terdahulu Idris yang juga anggota Majlis Tertinggi UMNO dalam ucapan perasmiannya meminta anggota UMNO bersatu hati dalam menangkis pelbagai cabaran politik pada masa kini dan tidak bertelagah sesama sendiri. – BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.