Maybank IB Kekalkan Saranan ‘Neutral’ Ke Atas Sektor Perladangan

KUALA LUMPUR – Maybank Investment Bank Research (Maybank IB) telah mengekalkan saranan ‘neutral’ ke atas sektor perladangan Malaysia berikutan keputusan Persatuan Pengeluar-pengeluar Pertanian Tanah Melayu (MAPA) yang dibuat semalam untuk menaikkan gaji sebanyak 8-10 peratus berkuatkuasa 1 April 2015.

Bank pelaburan itu berkata walaupun kenaikan gaji itu hanya melibatkan anggota MAPA yang sebahagian besarnya berada di Semenanjung Malaysia, ia akhirnya akan memberi tekanan di luar MAPA untuk mengikuti, ini mengurangkan margin keuntungan yang sedang menerima kesan akibat harga minyak sawit mentah (MSM) yang lebih rendah.

“Anggaran awal menunjukkan bahawa keuntungan bersih boleh dipotong sebanyak satu peratus hingga 14 peratus bagi tahun kewangan 2015 jika kenaikan gaji gagal untuk menambahkan produktiviti.

“Kami negatif ke atas kenaikan gaji dalam keadaan harga MSM jatuh. Elakkan sektor ini dalam suku ketiga 2015 dan lihat semula pada suku keempat 2015,” kata bank itu dalam satu nota Rabu.

MIB

Berikutan semakan gaji itu, Maybank IB menganggarkan kos pengeluaran syarikat (sebelum cukai korporat) MSM pada setiap tan boleh meningkatkan sebanyak RM4 untuk RM45 setiap tan (atau 0.4-3.2 peratus).

“Analisis kepekaan awal kami menunjukkan bahawa keuntungan bersih syarikat-syarikat di bawah liputan kami boleh menjadi lebih rendah sebanyak 1-14 peratus untuk tahun kewangan 2015 (dengan andaian kesan penuh ke atas setahun ),” katanya.

Peneraju perladangan yang besar seperti Felda Global Ventures Holdings Bhd dan Kuala Lumpur Kepong Bhd, antara lain, telah bersetuju untuk menaikkan gaji pekerja ladang mereka (termasuk pekerja kilang minyak sawit dan pekerja am yang lain) sebanyak 8-10 mulai 1 April 2015.

Kenaikan gaji MAPA juga mendahului jangkaan semakan ke atas dasar gaji minimum di Malaysia yang dijangka diumumkan tahun ini.

Tahap gaji minimum di Malaysia sekarang ialah RM900/sebulan untuk Semenanjung dan RM800/sebulan untuk Sabah dan Sarawak. – BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.