Khairul Idham Tampil Aksi Wildcard Moto3 Di Aragon

KUALA LUMPUR – Pelumba muda berbakat negara, Khairul Idham Pawi bakal merealisasikan impian yang menjadi idaman kebanyakan pelumba apabila akan tampil buat pertama kali dalam saingan Moto3 Grand Prix Dunia atas tiket wildcard pada pusingan ke-14 di Litar Motorland, Aragon, Sepanyol pada 27 September depan.

Malah berita baik itu turut berlangsung hanya seminggu selepas hari lahir Khairul Idham yang akan genap berusia 17 tahun pada 20 September depan.

Khairul Idham Pawi in action
Khairul Idham Pawi

Pelumba Honda Team Asia itu diberikan peluang beraksi atas tiket wildcard berikutan aksi cemerlang di dalam Kejuaraan Moto3 Remaja Dunia CEV Repsol FIM 2015 di mana selepas enam pusingan, Khairul berjaya meraih tiga podium iaitu ketika muncul naib juara di Le Mans dan Perlumbaan 1 di Barcelona serta kedudukan ketiga pada Perlumbaan 2.

Juara perlumbaan kategori Asia Dream Cup Kejuaraan Motosikal Asia FIM 2014 itu kini berada di tangga ketika keseluruhan dengan 80 mata, hanya 26 mata ketinggalan kepada pendahulu yang lebih berpengalaman, Aron Canet Babero (106 mata) dan Joan Mir Mayrata (100 mata).

“Saya gembira kerana akan tampil buat pertama kali dalam Kejuaraan Dunia ini di Litar Motorland, Aragon. Honda memberi tiket wildcard ini kepada saya dan saya akan mencuba yang terbaik untuk pasukan Honda Team Asia. Saya berterima kasih kepada Honda dan juga Boon Siew Honda kerana memberi peluang dan kepercayaan kepada saya,” jelas Khairul Idham.

Khairul Idham Pawi in his pit at Aragon

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.