Jerebu Dijangka Berterusan Hingga September

PETALING JAYA: Keadaan jerebu dijangka berterusan sehingga pertengahan September dengan pantai barat semenanjung mengalami kesan paling ketara daripada pembakaran terbuka di Indonesia.

Jurucakap Jabatan Meteorologi, Dr Hisham Mohd Anip berkata keadaan mungkin akan berterusan sehingga musim monsun barat daya berakhir.

Katanya, negeri-negeri yang terletak dalam jaluran pesisir pantai dari Kedah ke Johor dijangka mengalami kesan paling teruk.

Beliau berkata keadaan jerebu di Sarawak dijangka bertambah baik dalam tempoh beberapa hari akan datang kerana keadaan angin yang akan berubah.

Pada masa ini, tiupan angin dari Indonesia membawa asap kebakaran di Kalimantan dan Sumatera ke Malaysia dan Singapura.

Pembakaran terbuka di ladang-ladang dan kawasan hutan adalah perkara biasa di Indonesia kerana ia adalah kaedah paling cepat dan mudah untuk membersihkan tanah.

Selain itu Hisham memberi amaran bahawa cuaca Indonesia juga boleh menjadi lebih panas dan kering hingga menyebabkan peningkatan kawasan panas serta jumlah asap yang dibawa ke sini melainkan api berjaya dipadamkan sebelum itu.

Fenomena cuaca global El Nino juga dijangka meningkatkan peluang cuaca panas dan kering di Indonesia, kata Hisham. – MSTAR ONLINE

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.