Polis Siasat Sindiket Jual-Beli Organ Manusia Di Hospital

JAKARTA: Polis sedang menyiasat satu sindiket jual-beli organ manusia terutamanya buah pinggang yang beroperasi di tiga buah hospital termasuk sebuah hospital kerajaan di sini.

Menurut laporan akhbar-akhbar tempatan, polis mengesahkan terdapat sindiket membeli dan menjual buah pinggang secara haram dikendalikan oleh beberapa orang awam yang menjadi orang tengah dan diuruskan oleh pegawai perubatan di hospital-hospital tertentu.

Jurucakap Bahagian Siasatan Jenayah Polis Republik Indonesia Umar Surya Fana dipetik sebagai berkata, setakat ini polis telah menahan tiga individu bagi membantu siasatan selain menyiasat pengurusan hospital yang dipercayai terbabit dalam sindiket membeli dan menjual organ manusia itu.

Polis juga sedang menyiasat seorang bekas banduan dipercayai menjadi antara peniaga organ manusia.

Beliau berkata, siasatan dilakukan di bawah kesalahan perdagangan manusia iaitu membeli dan menjual organ manusia.

Modus operandi sindiket itu ialah orang tengah akan menerima pesanan organ manusia dari hospital, kemudian orang tengah itu akan mencari individu daripada golongan miskin yang sanggup menjual organ dalam tubuh mereka demi mendapatkan wang.

Umar berkata, penjual organ itu akan menjalani pemeriksaan kesihatan di hospital-hospital tertentu sebelum melakukan pemindahan organ kepada pesakit yang memerlukannya.

Hasil siasatan awal mendapati individu yang menjual buah pinggang itu dibayar kira-kira RM15,000 dan organ itu kemudian dijual sehingga mencecah harga RM100,000 kepada pesakit yang memerlukannya.

Katanya, perbuatan mengambil organ manusia secara sembarangan adalah satu kesalahan kerana terdapat undang-undang yang melarang golongan pekerja kasar seperti buruh dan sebagainya menjadi penderma organ. – BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.