Penyanyi Rap Hina Islam Bebas Dengan Jaminan Polis

GEORGE TOWN – Penyanyi rap kontroversi yang menghasilkan klip video di sebuah masjid di Tanjung Bungah, Pulau Pinang, yang didakwa menghina Islam dibebaskan dengan jaminan polis selepas tempoh reman empat hari berakhir semalam.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, ACP Mior Faridalathrash Wahid berkata, penyanyi berusia 33 tahun itu dibebaskan sementara menunggu arahan lanjut daripada pejabat Peguam Negara.

Terdahulu, peguam yang mewakili penyanyi itu T. Tharuma memberitahu pemberita Penolong Pendaftar Mahkamah Rendah (Jenayah), Ahmad Tajudin Zaini telah menolak permohonan polis untuk menyambung reman anak guamnya.

Tharuma berkata, beliau telah memohon kepada mahkamah untuk membebaskan anak guamnya.

Penyanyi itu tiba di Bahagian Reman pada pukul 11.34 pagi dan keluar dari bahagian itu kira-kira 30 minit kemudian.

Lelaki itu kemudiannya dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut, Jalan Patani dekat sini.

Isnin lepas, penyanyi itu ditahan reman selama empat hari bagi membantu siasatan kes klip video berkenaan dan disiasat mengikut Seksyen 295 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Ahad lalu, penyanyi tersebut ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sebaik tiba dari luar negara pada pukul 3.30 petang.

Klip video memaparkan rakaman empat lelaki yang menyanyikan lagu dalam bahasa Mandarin berdurasi 4.05 minit itu menjadi viral dan menimbulkan kemarahan orang ramai kerana ia dipercayai menghina Islam.

Ekoran itu, pelbagai pihak termasuk badan bukan kerajaan membuat laporan polis. – BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.