Kes Budak Diikat: Taska Beroperasi Tanpa Lesen

KAJANG: Taman Asuhan Kanak-kanak (Taska) di Bangi yang disyaki terbabit dalam kes tiga kanak-kanak yang diikat dan dipercayai didera didapati beroperasi tanpa lesen.

Ketua Polis Daerah Kajang, ACP Othman Nanyan berkata, siasatan awal mendapati taska itu baru beroperasi sejak hampir empat bulan lepas dan dalam proses mendapatkan lesen.

“Siasatan masih dijalankan dan fokus siasatan adalah terhadap kesahihan gambar yang tersebar di laman sosial serta apa sebenarnya yang berlaku,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang di sini, Isnin.

Selain itu, beliau berkata, polis telah merakam percakapan lapan individu termasuk ibu bapa kanak-kanak terbabit.

Katanya, gambar berkenaan dipercayai dirakam pada 27 Disember tahun lepas oleh seorang bekas pekerja taska terbabit.

“Laporan polis hanya dibuat bekas pekerja itu pada 19 Januari lepas selepas dia (pengadu) sebarkan gambar itu. Pengadu hanya bekerja selama beberapa hari dan berhenti kerja pada 31 Disember tahun lepas,” katanya.

Mengulas lanjut, Othman berkata, pemeriksaan terhadap tiga kanak-kanak yang berusia enam bulan hingga empat tahun yang diikat itu mendapati tiada kecederaan fizikal terhadap mereka.

“Polis juga telah merampas kain yang mempunyai persamaan seperti dalam gambar yang ditularkan,” katanya.

Setakat ini, pemilik taska dan tiga pekerjanya yang ditahan sejak Jumaat lepas direman sehingga Selasa bagi membantu siasatan.

Gambar kanak-kanak berkenaan yang diikat kaki dan tangan selain mulut mereka ditutup tersebar di laman sosial sejak Khamis lepas. – BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.