Program V4KL Tarik Penyertaan Lebih 4,000 Sukarelawan Muda

KUALA LUMPUR: Program Anak Muda Turun Padang melalui ”Volunteer for Kuala Lumpur 2017” (V4KL) yang diwujudkan sebagai persediaan penganjuran Sukan SEA 2017 di ibu negara pada Ogos ini menarik penyertaan lebih 4,000 sukarelawan belia.

Pengarah Eksekutif Pembangunan Sosio Ekonomi, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) Datuk Ibrahim Yusoff berkata program yang turut menggalakkan penyertaan daripada semua peringkat umur itu menumpukan kepada kerja pengindahan dan pembersihan kawasan tarikan pelancong di sekitar Kuala Lumpur.

“Walaupun program V4KL baharu tiga kali dilaksana melibatkan sukarelawan dari kawasan Parlimen Seputeh, Lembah Pantai dan Bukit Bintang, sambutan daripada pelbagai pihak termasuk pelajar, wakil penduduk dan pihak berkuasa tempatan begitu menggalakkan.

“Selain menanam semangat ”sense of belonging” terhadap bandar raya dalam diri setiap sukarelawan, kos dari segi pekerja juga dapat dikurangkan lebih 50 peratus,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri program V4KL di Dataran Medan Pasar di sini, Sabtu.

Program yang dirasmikan Pengarah Majlis Sukan Wilayah Persekutuan Datuk Mohd Razlan Muhammad Raffi itu disertai kira-kira 1,000 sukarelawan yang mengecat semula struktur kemudahan awam dan membersihkan kawasan sekitar.

Program V4KL adalah cetusan idea Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dalam mencantikkan ibu negara dan diadakan setiap bulan menjelang Sukan SEA 2017 dari 19 hingga 30 Ogos. – BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.