Dua Warga Turki Ditahan Berkaitan Dengan IS

PUTRAJAYA: Dua warganegara Turki berada dalam pemerhatian pihak polis kerana didakwa mempunyai kaitan dengan Militan Negara Islam (IS), jelas Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Timbalan Perdana Menteri berkata, unit polis anti-keganasan telah memantau komunikasi oleh kedua-duanya yang dikenali sebagai Turgay Karaman dan Ihsan Aslan – dan mempunyai sebab untuk menahan mereka di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (Sosma) untuk siasatan lanjut .

“Unit anti-keganasan di bawah cawangan khas polis telah mengekori rapat pergerakan beberapa individu yang terlibat dalam menyebarkan pengaruh dan pembiayaan aktiviti yang berkaitan dengan Daesh (selain nama IS).

“Ini termasuk dua warga Turki,” Dr Ahmad Zahid kepada pemberita selepas majlis penutup Seminar Wasatiyyah Antarabangsa di sini.

Dr Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri, memberi jaminan kepada ahli keluarga Karaman dan Aslan bahawa mereka akan dibebaskan sekiranya siasatan mendapati bahawa penglibatan mereka adalah “minimum”.

“Kita perlu menghormati maklumat yang dikumpul oleh pihak polis. Mereka membuat beberapa penemuan berdasarkan komunikasi yang dibuat oleh individu-individu ini, “katanya.

Karaman dan Aslan pada mulanya dipercayai telah diculik.

Walau bagaimanapun, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan pada hari Rabu bahawa kedua-dua telah ditangkap kerana aktiviti yang mengancam keselamatan Malaysia di bawah Seksyen 130 Kanun Keseksaan. – THE STAR

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.