Malaysia Dijangka Terima Manfaat – Najib

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yakin Malaysia akan menerima manfaat dengan pelaksanaan inisiatif One Belt One Road oleh China, kerana lokasi negara ini yang strategik.

Najib berkata selain memberi manfaat dari aspek perhubungan  yang holistik, inisiatif berkenaan juga dapat menyumbang kepada pembangunan ekonomi setempat.

“Insya-Allah, saya akan berlepas ke China awal pagi Jumaat untuk menghadiri Belt and Road Forum yang dijangka turut dihadiri oleh 28 ketua-ketua negara lain atas jemputan Presiden Xi Jinping.

“Forum ini merupakan agenda penting dalam memastikan Malaysia dapat menikmati hasil inisiatif One Belt One Road yang bakal meningkatkan ekonomi negara melalui kesalinghubungan yang lebih menyeluruh,” katanya dalam catatan blog di laman www.najibrazak.com pada Khamis.

China mendedahkan inisiatif One Belt One Road pada 2013 sebagai strategi pembangunan yang memberi fokus kepada kesalinghubungan dan kerjasama dalam kalangan negara-negara.

Ia mempunyai dua komponen — Silk Road Economic Belt yang akan diwujudkan sepanjang koridor jalan Euroasia dari pantai Pasifik ke Laut Baltik, dan Maritime Silk Road abad ke-21.

Perdana menteri akan mengadakan lawatan kerja ke China bermula Jumaat hingga 16 Mei atas jemputan pemimpin tertinggi negara itu.

Selain forum berkenaan, Najib juga bakal melihat sendiri kejayaan syarikat Alibaba di Hangzhou yang  mencipta lebih 36,000 peluang pekerjaan dan telah mengubah ekosistem ekonomi perusahaan di China untuk menjadi lebih dinamik dan eksklusif.

Kata Najib, pengalaman dan kepakaran Jack Ma, Pengasas Syarikat Alibaba yang kini merupakan Penasihat Ekonomi Digital Negara, mampu melonjakkan ekonomi Malaysia melalui Zon Perdagangan Bebas Digital yang telah dilancarkan Mac lepas.

“Dalam menongkah arus pembangunan dan perubahan, saya yakin Zon Perdagangan Bebas Digital ini bakal menjadi hab digital ekonomi yang pertama di luar China dan dijangka akan mewujudkan 60,000 peluang pekerjaan,” katanya.

Dengan adanya zon perdagangan bebas itu, perdana menteri positif pengusaha kecil dan sederhana di negara ini berpeluang mengakses pasaran luar dengan lebih mudah dan meningkatkan pulangan perniagaan mereka.

“Saya yakin lawatan kali ini akan membawa hasil kepada kedua-dua buah negara, bukan sahaja dari segi hubungan dua hala tetapi juga usahasama dari segi pelaburan, perdagangan dan perniagaan,” katanya. – BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.