Tidak Jadi Bunuh Diri Selepas Lihat Senyuman Lelaki Ini

MANCHESTER – PERNAHKAH senyuman anda menyelamatkan nyawa seseorang? Di United Kingdom, seorang pelari lelaki diangkat menjadi adiwira selepas senyuman manisnya berjaya menyelamatkan seorang wanita daripada cubaan membunuh diri.

Adam Marr, 24, menerima pujian atas ‘pertolongan’ terhadap wanita yang ditemuinya ketika sedang melalui jalan raya yang sibuk di Ancoats, Manchester.

Adam membantu dua lagi lelaki lain yang cuba menyelamatkan wanita tersebut dan sempat berbual dengan mangsa selama 30 minit sementara menunggu pihak polis tiba.

Gambar Adam yang sedang duduk sambil menyilangkan kaki dan tersenyum manis berjaya dirakam oleh seorang wanita, Samantha Caine yang kemudiannya memuat naik gambar Adam ke laman sosial Facebook.

Menurut laporan portal berita Mirror, Samantha meminta  kenalannya di Facebook untuk mengenal pasti pemilik senyuman manis itu.

Setakat pukul 2.40 petang Jumaat, gambar Adam sudah dikongsikan sebanyak 7,893 kali dan menerima 14,000 ‘likes’.

Adam yang berasal dari Swinton, Manchester berkata, dia sedang berlari dan berbasikal untuk merakam gambar terusan berdekatan Ancoats dan terlihat seorang wanita sedang baring di atas jalan raya dalam keadaan tidak sedarkan diri.

“Saya nampak dua lagi lelaki berdiri berhampiran wanita itu dan kami cuba pastikan sama ada dia masih bernafas.

“Wanita itu tidak sedarkan diri selama dua minit dan dia seperti sengaja ingin dilanggar oleh kenderaan,” katanya kepada Mirror.

Wanita tersebut dipercayai ingin membunuh diri selepas bergaduh dengan pasangannya.

Wanita itu akhirnya memberitahu Adam bahawa dia bekerja dalam keadaan yang sangat tertekan dan terpaksa berurusan dengan masalah orang lain pada setiap hari.

“Saya katakan padanya yang dia cuma terlalu keliru dan tidak boleh berfikir dengan baik,” ujar Adam tentang caranya memujuk wanita itu.

Sementara itu, identiti wanita berkenaan tidak didedahkan. – MIRROR

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.