FELDA Kuasa Penjana Ekonomi

FELDA Global Ventures Holdings Bhd (FGV), salah sebuah konglomerat minyak sawit utama di Malaysia memainkan peranan penting dalam program pembangunan tanah dan penempatan pertama di negara ini, Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda).

Ketika program Felda berjaya berkembang dengan lebih 112,000 peneroka pada 1990, entiti sokongan dalam Felda itu turut diperluas seiring dengan perkembangan ladang getah dan kelapa sawit di seluruh negara.

Pada 1996, Felda Holdings Bhd ditubuhkan sebagai sebuah syarikat pegangan pelbagai unit komersial di Felda.Kejayaan cabang komersial Felda kemudian melahirkan entiti yang disenaraikan di Bursa Malaysia, FGV, yang diberi kepercayaan oleh Felda untuk melakar pertumbuhan dalam semua aspek industri minyak sawit.

Konglomerat perladangan itu setakat ini berjaya meletakkan dirinya sebagai salah sebuah pemain industri minyak sawit terkemuka di Malaysia dengan rantaian bersepadu nilai sawit bagi sektor huluan, pemprosesan dan hiliran.

Dalam meraikan 100 tahun industri kelapa sawit di Malaysia tahun ini, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV, Datuk Zakaria Arshad yang juga seorang ‘anak peneroka’ membesar di tanah rancangan Felda berkongsi aspirasinya ke arah kelestarian pertumbuhan FGV yang beroperasi dan menguruskan lebih 440,000 hektar ladang di Malaysia dan Indonesia.

Bagi Zakaria, semuanya datang secara semula jadi ketika beliau mengimbau sejarah Felda sebagai sebuah agensi perintis kerajaan untuk membantu rakyat Malaysia yang kurang bernasib baik melalui penglibatan di ladang kelapa sawit bermula sejak 1956.

“Jika anda lihat sejarah Felda, kita telah menanam pokok kelapa sawit sejak tempoh 60 tahun. Arwah bapa saya menyertai Felda pada 1973 dan saya bekerja secara profesional di bawah kumpulan Felda sejak 1984.

“Felda adalah salah satu organisasi yang berusaha menjadikan perladangan kelapa sawit milik tempatan secara besar-besaran untuk negara.

“Kebanyakan tanah rancangan Felda kini boleh digambarkan sebagai persekitaran hidup moden yang dilengkapi semua kemudahan asas.

“Sebagai contoh di Jengka, Pahang, seluruh kawasan dibangunkan menjadi sebuah bandar yang berkembang maju disebabkan aktiviti perladangan kelapa sawit.

“Di Sabah, kita mempunyai sebuah ladang berkeluasan separuh daripada Singapura. Seluruh pembangunan bandar Sahabat dipupuk FGV melalui aktiviti perladangan di sana.

Apabila ditanya mengenai masa depan dan cabaran masa hadapan bagi sektor huluan minyak sawit FGV, perkara pertama yang terlintas di fikiran Zakaria adalah kekurangan pekerja ladang.

“Bagi saya cabaran pada hari ini adalah mendapatkan penuai buah kelapa sawit tetapi kekurangan pekerja asing di Malaysia meletakkan keseluruhan industri perladangan dalam dilema. Daripada 35,000 pekerja di ladang FGV di seluruh negara, kira-kira 70% adalah warga Indonesia, manakala 30% merupakan warga Bangladesh dan hanya sebilangan kecil rakyat Malaysia.

“FGV akan cuba mengurangkan dilema ini dengan menjalankan penyelidikan mengenai cara untuk membangunkan alat mekanisasi yang lebih baik bagi membolehkan kita mengurangkan kebergantungan terhadap tenaga kerja asing di ladang kelapa sawit,” kata Zakaria.

Untuk mencapai matlamat ini, FGV memperkenalkan penggunaan lebih peralatan di dalam operasinya.Melakukan penyelidikan dan pembangunan (R&D) FGV, membangunkan CantasTM, alat pemotong bermotor yang boleh membantu meningkatkan produktiviti tuaian dan Mobile Bunch Catcher (CMS) mengurangkan kejadian buah longgar  dan tercemar dalam FFB.

“Kita juga perlu belajar proses penggunaan mesin yang lebih baik daripada industri berasaskan tanaman lain seperti buah zaitun atau epal.

“Pembangunan benih berkualiti, penyelidikan DNA dan pengklonan akan memastikan hasil tanaman yang tinggi dengan imuniti tinggi terhadap daya tahan terhadap penyakit.

“Kita perlu menjadikan perkara lebih mudah untuk penanam kelapa sawit dari pandangan sektor huluan. Kini, kita menyasarkan untuk menghasilkan 25-30 MT FFB sehektar berbanding 17-20 MT sehektar ketika ini yang diperolehi daripada inisiatif penyelidikan dan pembenihan yang baik.

“Bersama-sama dengan ladang yang mengeluarkan hasil tinggi, kita juga sedang berusaha membangunkan kilang kelapa sawit dalam tempoh jangka pendek bagi  membolehkan penuaian lebih mudah tandan buah segar (TBS).FGV juga telah merintis penanaman berhasil tinggi dan penyakit toleran penanaman kelapa sawit dan bahan-bahan lain yang menyokongnya.

Sebagai contoh, bahan tanaman kelapa sawit Yangambi FGV yang memenangi anugerah menguasai kira-kira 43% syer pasaran di Malaysia, salah satu produk inovatif RD&A.Yangambi GT1 (GT1) dan Palma Shield Felda yang diperkenalkan pada 2016 dibangunkan anak syarikat FGV, FGV R&D Sdn Bhd untuk memerangi Ganoderma, penyakit busuk pangkal batang (BSR) atau dikenali sebagai ‘kanser pada pangkal batang kelapa sawit’.

image: http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2017/05/24/felda-ekonomi/~/media/0efdeea7a9cc40919ecf5ac59c8c98aa.ashx?la=en

Pengklonan minyak sawit dijalankan di Pusat Inovasi FGV di Bandar Enstek.

GT1 adalah bahan tanaman sawit pertama di dunia yang toleran trhadap serangan Ganoderma manakala Palma Shield adalah ejen kawalan biologi yang menyediakan perlindungan terhadap penyakit BSR.

Selain sains menghasilkan bahan tanaman kelapa sawit yang lebih baik, Zakaria berkata FGV akan terus melaksanakan program penanaman semula untuk meningkatkan profil usia pokok sawit syarikat itu dengan bahan tanaman bermutu tinggi.

“Sasaran penanaman semula kita pada tahun ini adalah kira-kira 15,000 hektar dan ini akan mengurangkan lagi kadar pokok lama kepada 37% daripada 40% ketika ini.

“Ini adalah satu inisiatif utama yang akan memastikan pertumbuhan mampan untuk kumpulan ini seperti yang ditetapkan dalam pelan strategik jangka panjang kami. Kami juga berhasrat untuk meningkatkan pengeluran TBS kepada 6.25 juta tan metrik menjelang 2020 daripada 3.91 juta tan metrik pada 2016,” katanya.

Ini, kata Zakaria akan menjadi pemangkin pertumbuhan FGV dan pada masa sama menerokai sempadan global.

“Kita sentiasa dalam perniagaan komoditi, jadi kita perlu melihat negara-negara yang sudah biasa dengan kita seperti India, China dan Pakistan. Kita harus memanfaatkan cadangan nilai sedia ada,” katanya. – THE STAR

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.