FGV Optimistik Untuk Atasi Kekurangan Pekerja Ladangan

KUALA LUMPUR – Program intensif yang dijalankan oleh Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV) untuk mengatasi kekurangan pekerja buruh di ladangnya telah membuahkan hasil yang positif.

Pegawai Bertanggungjawab FGV, Dato ‘Khairil Anuar Aziz berkata, program itu berjalan lancar dan pekerja dari Bangladesh dan Indonesia mula tiba secara berperingkat bulan ini untuk menampung kekurangan semasa kira-kira 8,000 pekerja.

“Setakat ini, kami telah mengupah hampir 600 pekerja asing. Insya-Allah masalah kekurangan buruh ini ditangani segera dalam beberapa bulan akan datang. Ini merupakan keutamaan bagi FGV untuk memastikan pengeluaran yang optimum dari ladang kami,” kata Dato ‘Khairil.

Beliau berkata FGV amat menghargai komitmen dan sokongan yang diberikan oleh Kerajaan dan kakitangan Kementerian Dalam Negeri, Jabatan Imigresen, Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia, Kementerian Sumber Manusia dan Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi.

“Juga, kami berterima kasih kepada Suruhanjaya Tinggi Bangladesh, Kedutaan Indonesia, Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Bangladesh dan Kedutaan Malaysia di Indonesia atas komitmen mereka yang kuat terhadap usaha ini.

“FGV akan sentiasa memastikan setiap proses kemasukan pekerja asing mematuhi undang-undang dan dasar kedua-dua negara. Sebagai syarikat yang bertanggungjawab, kami juga komited terhadap piawaian yang ditetapkan oleh Meja Bulat mengenai Minyak Sawit Lestari (RSPO) mengenai proses pengambilan pekerja,” kata Dato ‘Khairil.

FGV mengendalikan lebih 450,000 hektar ladang di seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. Sektor perladangan menyumbang 70 peratus ke arah sumber utama pendapatan FGV, meletakkannya di kalangan pengeluar minyak sawit utama dunia.

Usaha memperkuat tenaga kerja perladangan akan memberi kesan positif kepada syarikat dan memaksimumkan pulangan kepada para pemegang sahamnya termasuk peneroka Felda.

Dato ‘Khairil menambah, FGV secara aktif menjalankan Penyelidikan dan Pembangunan (R & D) untuk sektor perladangan terutama dalam bidang mekanisasi untuk meringankan beban kerja dan kecekapan operasi sehari-hari.

“Kerja yang dijalankan oleh pekerja ladang kini dibantu oleh peralatan mekanikal serta mesin berteknologi tinggi berbanding dengan masa lalu, oleh itu, FGV juga secara aktif mempromosikan peluang kerjaya di kalangan penduduk tempatan,” katanya.

FGV baru-baru ini telah melancarkan peluang pekerjaan di seluruh negara untuk mengupah pekerja ladang dan permohonan boleh dihantar terus ke pejabat FGV berdekatan atau e-mel ke career@feldaglobal.com dan untuk maklumat lanjut mengenai peluang kerjaya dan temubual terbuka sila layari laman web FGV di www.feldaglobal.com dan Facebook www.facebook.com/feldaglobalofficial/. – FELDAGLOBAL.COM

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.