Kanak-Kanak Maut Disengat 30 Tebuan

BESUT: Seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun maut disengat kira-kira 30 ekor tebuan berhampiran rumahnya di Kampung Lay Out Tok Has dekat Jertih di sini.

Mangsa, Puteri Nur Aisya Azahar meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu kira-kira 4.30 pagi tadi setelah diserang serangga berkenaan pada 12.45 tengah hari Rabu.

Ibu mangsa, Rubiyah Ismail, 45, memberitahu anaknya diserang tebuan ketika sedang bermain seorang diri berhampiran sebuah kedai makan yang sudah tidak beroperasi berhampiran rumahnya.

“Jeritan anak saya yang kesakitan disengat tebuan telah menyedarkan ayah saya (datuk mangsa) yang sedang berbaring di atas tangga rumah saya,” katanya kepada pemberita di sini Khamis.

Katanya, ayahnya Ismail Mat Ali, 69, kemudian pergi mendapatkan mangsa yang ketika itu dikerumuni tebuan-tebuan berkenaan dan membawanya lari ke atas rumah.

Rubiyah berkata tindakan ayahnya itu menyebabkan warga emas itu turut disengat kira-kira 10 ekor tebuan sebelum segera mendapatkan rawatan di Unit Kecemasan Hospital Daerah Besut di sini.

“Anak saya kemudiannya dirujuk ke HSNZ namun pada malam tadi keadaannya semakin tenat apabila doktor memberitahu dia tidak boleh membuang air kecil dan sistem buah pinggangnya tidak berfungsi lagi sebelum meninggal dunia”, katanya.

Jenazah kanak-kanak itu selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Pasir Akar selepas waktu zohor Khamis. – BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.