Tragedi Tahfiz: Cari Bukti Di Taman Tasik Datuk Keramat

KUALA LUMPUR: Polis sedang mencari bahan bukti dipercayai pemutar skru yang digunakan tujuh suspek sewaktu kejadian kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, di Jalan Keramat Hujung, di sini.

Susulan itu, sepasukan anggota penyelam PDRM dikerahkan ke Taman Tasik Datuk Keramat yang terletak di belakang pusat tahfiz itu hari ini sejak 10.30 pagi tadi yang turut disertai pasukan penyiasat dan Unit Forensik.  Menurut sumber, bahan bukti itu dicampak ke tasik berkenaan selepas insiden itu dilakukan.

“Pemutar skru itu dipercayai digunakan bagi memasuki premis berkenaan. Bahan bukti ini penting bagi melengkapkan kertas siasatan,” katanya ketika ditemui Bernama.

Turut kelihatan, seorang daripada tujuh suspek yang dibawa ke kawasan taman tasik berkenaan dipercayai bagi menunjukkan lokasi pemutar skru itu dibuang.

 

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Senior Asisten Komisioner Rusdi Md Isa ketika dihubungi mengesahkan perkara itu bagaimanapun enggan mengulas lanjut.

Semalam, polis membawa ketujuh-tujuh suspek ke lokasi kejadian dipercayai untuk menerangkan kepada pasukan penyiasat apa yang berlaku pada malam kejadian, 14 September lepas.

Kebakaran pusat tahfiz itu mengorbankan 21 pelajar dan dua guru akibat terperangkap di asrama di tingkat paling atas bangunan tiga tingkat itu.

Pada Jumaat lepas, tempoh reman tujuh remaja disyaki terlibat dalam kes kebakaran di pusat tahfiz itu disambung tujuh hari lagi sehingga 29 September  bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh dan Seksyen 435 kanun yang sama kerana khianat menggunakan api. – BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.