Wakil FELDA Dalam FGV, FGV Boleh Fokus Uruskan Perniagaan

KUALA LUMPUR – Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) yang merupakan pemegang saham terbesar dalam FELDA Global Ventures Holdings Bhd (FGV) dengan pegangan sebanyak 33.67 peratus telah mempunyai wakil dalam ahli lembaga pengarah FGV.

FGV mengumumkan kepada Bursa Malaysia pelantikan Ketua Pengarah FELDA, Ab Ghani Mohd Ali, 59; dan Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Negeri FELDA Negeri Pahang Datuk Abu Bakar Harun, 56; sebagai pengarah bukan eksekutif berkuatkuasa 12 Julai 2017. Timbalan Ketua Pengarah (pengurusan) FELDA Datuk Muzzammil Mohd Nor, 45, digantikan dengan Ab Ghani.

Pada 8 September 2017, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melantik Datuk Wira Azhar Abdul Hamid sebagai pengerusi FGV.

Azhar tidak asing dengan sektor perladangan, yang mempunyai tugas di Sime Darby Bhd sebagai naib presiden eksekutif bahagian perladangan dan perniagaan perniagaan, dan sebagai presiden dan ketua eksekutifnya dari Mei 2010 hingga Jun 2010.

Pada 11 September 2017, Azhar memulakan hari pertama tugasnya di Menara FELDA. Beliau berjanji untuk menyelesaikan isu-isu dalam FGV.

Presiden dan ketua pegawai eksekutif FGV, Datuk Zakaria Arshad, telah diarahkan bercuti berkuatkuasa 6 Jun 2017, kerana siasatan domestik mengenai salah laku dalam urusan perniagaan antara anak syarikatnya Delima Oil Products Sdn Bhd dan syarikat, Safitex Trading LLC yang berpangkalan di Afghanistan.

Apabila ditanya mengenai nasib Zakaria, Shahrir menjawab, “Anda perlu bertanya kepada lembaga pengarah FGV. Saya tidak dapat menjawab soalan itu kerana saya hanya pengerusi FELDA.”

Mengenai pengumuman Najib baru-baru ini bahawa kos peneroka FELDA untuk membeli saham FGV akan dikenakan separuh, Shahrir berkata: “FELDA, sebagai sebahagian daripada tugas sosialnya akan sepadan dengan kos, ringgit untuk ringgit.”

Ini bermakna FELDA akan melupuskan 50 peratus daripada pinjaman yang telah diambil oleh peneroka untuk membeli saham FGV. Setakat ini, seramai 1,626 peneroka telah membayar pinjaman mereka untuk saham FGV. Kumpulan ini akan menerima bayaran tunai sebanyak RM1,820, iaitu 50 peratus daripada jumlah yang mereka telah bawa.

Jumlah liabiliti yang FELDA pada mulanya diandaikan timbul daripada pinjaman yang diambil oleh peneroka untuk membeli saham FGV berjumlah RM358 juta.

Sejak itu, beberapa peneroka telah membayar balik pinjaman mereka berjumlah RM158 juta pada April 2017, yang menyebabkan baki itu diselesaikan kira-kira RM230 juta.

Shahrir menekankan bahawa peneroka FELDA yang memegang saham FGV juga mendapat manfaat daripada pembayaran dividen.

“Berdasarkan RM3,640 setiap peneroka telah membayar 800 unit saham FGV, mereka akan menerima pulangan tujuh kali ganda dalam dividen, dalam tempoh lima tahun yang lalu.”

Apabila FGV disenaraikan di bursa saham, FELDA sebagai ibu bapa, mengawal FGV. Daripada kepentingan mengawalnya di FGV, 20 peratus disimpan dalam amanah bagi peneroka.

“Sekiranya peneroka masih memegang saham mereka hari ini, mereka akan menerima dividen saksama mereka.

“Sejak penyenaraian FGV di Bursa Malaysia pada pertengahan 2012, kami telah menerima dan mengagihkan dividen sebanyak RM254.51 juta kepada peneroka. Itu berfungsi sebagai pembayaran dividen FGV purata RM2,400 bagi setiap peneroka,” kata pengerusi FELDA. – NEW STRAITS TIMES

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.