Lawatan Ke Saudi Kukuhkan Hubungan Dua Hala: PM

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak menyifatkan lawatan beliau ke Arab Saudi sudah mencapai matlamat dan mengukuhkan lagi hubungan dua hala antara Malaysia dan negara itu.

Perdana Menteri berkata, dalam pertemuan dua hala beliau dengan Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al Saud, mereka telah membincangkan perkara yang dipersetujui ketika kunjungan baginda ke Malaysia, tahun lalu.

“Antaranya kerjasama ekonomi, keselamatan, perkara berkaitan ibadah Haji selain penubuhan Pusat Keamanan Antarabangsa Raja Salman di Putrajaya.

“Bercakap mengenai hubungan kedua-dua negara ini, persaudaraan antara Malaysia dengan Arab Saudi sudah terjalin lama, tetapi bertambah akrab lagi dengan kunjungan Penjaga Dua Kota Suci, Raja Salman bin Abdulaziz Al-Saud ke Malaysia tahun lalu, negara pertama dikunjungi baginda di Asia,” kata Najib menerusi catatan di blog beliau, malam ini.

Najib berkata, hasil kunjungan Raja Salman ke Malaysia, negara menerima banyak manfaat sama ada dalam pendidikan, perniagaan, pelaburan, dan juga keagamaan.

“Pada masa sama, saya juga dijemput oleh baginda Raja Salman untuk berkunjung ke Arab Saudi.

“Alhamdulillah, dengan izin Allah SWT jua, minggu ini saya berpeluang memenuhi jemputan itu selain berkesempatan mengerjakan umrah bersama bonda Tun Rahah serta keluarga tercinta,” kata Najib.

Dalam pada itu, Najib turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada Raja Salman atas layanan istimewa dan taraf Tetamu Negara yang diberikan kepada beliau serta seluruh anggota rombongan.

“Kami diberi penghormatan berkunjung ke makam Rasulullah SAW, dan saya juga berpeluang memasuki Kaabah. Syukur Alhamdulillah.

“Semoga hubungan persaudaraan ini akan terus terjalin erat dan bertambah kukuh lagi pada masa hadapan, insya-Allah,” tambah Najib. – BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.