Orang Ramai Dinasihat Henti Guna 4 Produk Kosmetik Dikesan Mengandungi Racun Berjadual

KUALA LUMPUR – Orang ramai dinasihatkan untuk menghentikan penggunaan empat produk kosmetik yang dikesan mengandungi racun berjadual dan segera mendapatkan nasihat ahli profesional kesihatan jika mengalami sebarang ketidakselesaan.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata antara produk yang terlibat adalah produk Ori Herbs Coffee Marketing iaitu Dnars Yellow Gold Collagen yang mengandungi merkuri.

Katanya, produk Sejagat Global Resources iaitu Moleek Skincare Anti Pigmentation Cream Plus, produk Onew Cosmetics iaitu Dnars Day Cream serta produk Arriana Rose Beauty Rersources iaitu Luffiya Night Cream 1 dan 2 pula dikesan mengandungi hydroquinone dan tretinoin.

Dr Noor Hisham berkata penjual dan pengedar produk-produk kosmetik tersebut diberi amaran supaya menghentikan penjualan dan pengedaran produk-produk kosmetik tersebut dengan serta-merta.

“Penjual diingatkan bahawa penjualan dan pengedaran produk-produk kosmetik ini adalah melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984,” katanya. – BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.