Penukaran Agama Islam Tiga Kanak-kanak Terbatal

PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan memutuskan pertukaran agama tiga anak guru TADIKA, M Indira Gandhi hampir 10 tahun lalu kepada Islam adalah tidak sah dan terbatal.

Panel lima hakim diketuai Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin membuat keputusan sebulat suara selepas membenarkan rayuan dibuat Indira berhubung kesahihan penukaran agama tiga anaknya iaitu Tevin Darsiny, Karan Dinish dan Prasana Diksa kepada Islam.

Guru Tadika, M Indira Gandhi, keluar dari Mahkamah Persekutuan, Putrajaya selepas mahkamah memutuskan pertukaran agama tiga anaknya 10 tahun lalu kepada Islam adalah tidak sah dan terbatal. – FotoMohd Fadli Hamzah

Menerusi 99 mukasurat penghakiman yang dibacakan Hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri Zainun Ali, mahkamah memutuskan persetujuan kedua-dua ibu bapa adalah perlu untuk penukaran agama anak.

“Pertukaran agama perlu mendapat kebenaran kedua-dua ibu bapa sebelum Sijil Perakuan Memeluk Islam dikeluarkan oleh Pendaftar Mualaf,” katanya.

Pada 30 Disember 2015, Mahkamah Rayuan membuat keputusan majoriti 2-1 untuk mengembalikan semula sijil penukaran agama tiga anak itu yang dibatalkan oleh Mahkamah Tinggi sebelum itu.

Ketiga-tiga kanak-kanak itu ditukarkan agama kepada Islam oleh bapa mereka Muhammad Ridhuan Abdullah pada April 2009 tanpa keizinan Indira Gandhi selepas beliau memeluk Islam.

Kanak-kanak berkenaan ketika itu masing-masing berusia 12 tahun, 11 tahun dan 11 bulan.

Guru Tadika, M Indira Gandhi ketika sidang media selepas keluar dari Mahkamah Persekutuan, Putrajaya setelah mahkamah memutuskan pertukaran agama tiga anaknya 10 tahun lalu kepada Islam adalah tidak sah dan terbatal. – Foto Mohd Fadli Hamzah – BERITA HARIAN

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.