Polis Sahkan Terima Laporan OKU Edar Kertas Undi Palsu

PORT DICKSON – Polis mengesahkan menerima satu laporan berhubung insiden kekecohan melibatkan pengedaran kertas undi palsu yang berlaku di pekarangan Sekolah Kebangsaan Port Dickson di sini, pagi tadi.

Ketua Polis Negeri Sembilan, Datuk Noor Azam Jamaluddin berkata laporan tersebut dibuat oleh calon Pakatan Harapan di Balai Polis Port Dickson, pada kira-kira 10.30 pagi.

“Siasatan awal mendapati remaja perempuan yang mengedarkan kertas undi palsu itu merupakan Orang Kelainan Upaya iaitu seorang yang lembam.

“Kami masih menyiasat sama ada remaja itu diupah oleh mana-mana pihak untuk berbuat demikian,” katanya ketika dihubungi di sini.

Noor Azam berkata kes itu disiasat di bawah Seksyen 24 B(7) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954, yang menetapkan semasa tempoh berkempen tidak boleh mempamer atau melekat apa-apa bahan pilihan raya dalam jarak 50 meter dari mana-mana sempadan tempat mengundi.

Sementara itu, seorang wakil Pakatan Harapan, R. Saravanan berkata remaja itu didapati sedang mengedarkan kertas undi palsu kepada para pengundi yang memasuki pekarangan pusat mengundi tersebut.

“Kertas undi itu memaparkan tanda pangkah di kotak calon Barisan Nasional, Datuk V. S Mogan yang bertanding di kerusi Parlimen Port Dickson,” katanya. – BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.